Učenici izvannastavne aktivnosti Domaćinstvo bili su 23. listopada 2025. godine na radionici u sklopu projekta „Upoznajemo okuse hrvatskih zavičaja“ u Restoranu Bedem u Varaždinu.
U restoranu nas je dočekao Zlatko Novak, suvlasnik i kuhar.
Pokazao nam je kako se priprema zagorska juha.
Pripremio je potrebne sastojke: luk, češnjak, mrkvu, krumpir, rajčicu, papriku, suho meso, malo brašna, vrhnje i začine.
Nasjeckali smo luk, češnjak i povrće. Zatim smo dodali komadiće suhog mesa. Nakon što su se svi sastojci dobro proželi pirjanjem, dodali smo papriku, vodu i malo brašna da juha postane gušća. Na kraju je Zlatko dodao vrhnje i pustio da se sve kratko prokuha.
Objasnio nam je da je tajna dobre juhe u polaganom kuhanju i strpljenju.
Kad je jelo bilo gotovo, preselili smo se u restoran kako bismo kušali zagorsku juhu. Bila je gusta, mirisna i vrlo ukusna.
Prava zagorska juha “grije tijelo i srce”, jer je skuhana s ljubavlju.
Na kraju našeg posjeta osoblje restorana nas je iznenadilo izvrsnim desertom: čokoladnim mousseom i sladoledom od bosiljka.
Zahvaljujemo vlasnicima Restorana Bedem, Anđelku Levaniću i Zlatku Novaku, te cijelom osoblju na odličnoj radionici, ljubaznosti i susretljivosti.
Učenici naše škole darovali su vlasnike prigodnim poklončićima, a restoranu su za uspomenu poklonili radove učenika naše keramičarske grupe.
Učiteljice: Vlatka Kostanjevac i Gordana Novak
