preskoči na sadržaj
 

 

           

 

Škola je započela s pilot-projektom zdrave školske prehrane pod nazivom "Mijenjajmo prehrambene navike"  u školskoj godini 2015/2016. u suradnji s profesorima nutricionistima s Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin Anitom Car, dipl. ing.  i Davorom Hostićem, dipl. ing. Ideja o suradnji javila se na seminaru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na kojem sam sudjelovao zajedno s našom kuharicom gdje smo zamolili nutricioniste za pomoć pri osmišljavanju dnevnog jelovnika za naše učenike. Oni su se vrlo rado odazvali te nam gratis odradili projekt na čemu sam im zahvalan.

Provodili smo tjedne i mjesečne ankete među učenicima koji su ispunjavali anketne listiće o prošlotjednoj prehrani gdje su imali priliku napisati što im se dopalo, a što ne kako bi se neke stvari izbacile iz jelovnika odnosno zamjenile djeci dražim obrocima, a sve u skladu sa smjernicama pravilne  i nutritivno izbalansirane prehrane. Također smo prije uvođenja novog jelovnika prikupili informacije o prehrambenim navikama djece odnosno alergijama na određene vrste namirnica te da pri svakom obroku postoji mogućnost prilagodbe djetetu koje iz određenih razloga tu namirnicu ne smije konzumirati. Iz prehrane su kompletno izbačene paštete, hrenovke, punjena slatka peciva, a kao zamjenu serviramo integralni ili kukuruzni kruh, kuhana variva, pureću šunku, povrće, humus, odnosno namaz od slanutka na crnom kruhu, klice, žgance, odnosno palenta s jogurtom, zobene pahuljice s mlijekom, bananom i medom, fermentirane mliječne napitke te svježi sir i vrhnje. Ovisno o godišnjem dobu prilagođavamo jelovnike.

Uvođenje novog jelovnika uopće se nije odrazilo na kućni proračun roditelja jer je cijena ostala ista, 4,50 kn. Dodatni je plus što su učenici u školi imali predavanja o pravilnoj prehrani te se uče o kulturi ophođenja za stolom. Projekt se pokazao uspješnim. Dokazali smo da je moguće pružiti nutritivno uravnotežen obrok za cijenu prijašnjeg nutritivno neizbalansiranog obroka. Kod nas je ovakva prehrana postala standard školske prehrane. Škola također sudjeluje u shemi voća i povrća te shemi školskog mlijeka gdje učenici između užine i ručka mogu konzumirati omiljeno voće.

      U školi, već 7 godina, postoji izvannastavna aktivnost "Domaćinstvo" gdje se učenici između ostalog uče kuhati i pripremati hranu te isto tako svojim učenicima pružamo radionice zdravih namirnica u suradnji s  udrugama i OPG-ovcima i naravno ukoliko imaju primjedbe na jelovnik iste im uvijek uvažavamo. Od školske godine2017./’18. naši učenici  imaju priliku proizvoditi hranu jer smo dali izraditi osam gredica. Na taj način smo zaokružili cijeli projekt „Mjenjajmo prehrambene navike“ od sjemena do stola. Sve što učenici posade bit će pripremljeno u školskoj kuhinji i kuhinji produženog boravka. Naši učenici će upoznati sve faze od proizvodnje hrane, biranja zdravih namirnica, pripreme i konzumacije istih na što smo posebno ponosni, tim više što smo gradska škola. 

 
 
ravnatelj:
Mario Šipek, dipl.pov.
TražilicaVizija i misija V.osnovne škole

Misija Škole

 

Osnažiti svako dijete da se izdigne iznad svojih mogućnosti.

 

 

Vizija Škole

 

Osposobiti svakog učenika da uspješno konkurira u svijetu kao "globalni građanin" sa stavom.


Kalendar
« Kolovoz 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Korisni linkovi
 • MZOŠ
 • Grad Varaždin
 • CARNet
 • Wikipedia


Brojač posjeta
Ispis statistike od 31. 10. 2012.

Ukupno: 194411
Ovaj mjesec: 356

Arhiva dokumenata

 


 


 

preskoči na navigaciju