preskoči na sadržaj

V. osnovna škola Varaždin

 > Naslovnica
Vijesti

Troje učenika i jedna bivša učenica naše škole primili plakete „Veliko srce Varaždina“

Autor: Zoran Hercigonja, 26. 10. 2020.

Troje učenika naše škole danas, na Međunarodni dan pomaganja, 26.10., su primili plakete „Veliko srce Varaždina“. To su Mia Galić, Jura Mucko i Iva Stričak – članovi školskog Dječjeg foruma, a uz njih i Dorotea Strelec u kategoriji odraslih osoba koju je predložio naš DF. Plakete su im u ime Dječjega gradskog vijeća i predstavnika Grada Varaždina uručili ravnatelj škole Mario Šipek i voditeljica DF-a Dubravka Novak.

Nagradu „Veliko srce Varaždina“ ustanovilo je Dječje gradsko vijeće Varaždina 2012.godine s ciljem da istaknu učenike koji se ističu svojim humanim vrlinama, koji svojim djelovanjem i aktivnostima promiču dječja i ljudska prava i osobito su aktivni u vršnjačkoj i međugeneracijskom pomaganju.

Od 20 ovogodišnjih dobitnika, čak 4 dolazi iz naše škole. Uz plaketu učenici su i ove godine dobili kemijske olovke s natpisom „Veliko srce Varaždina 2020.“

 

U obrazloženju prijedloga njihove kandidature na temelju kojeg je DGV prihvatio kandidaturu stoji: „Troje forumaša koji svojim redovitim dolascima i aktivnostima, pa i u vrijeme korone i školskih odmora dolaze na aktivnosti, nikada im nije teško preuzeti odgovornost. Njih troje prednjače u predlaganju humanitarnih aktivnosti, provedbi i pomaganju.  Uvijek se prihvate posla, traže suradnike, a ako ih ne nađu, posao odrade sami. Pouzdani su, odgovorni, uvijek aktivni. Primjer su kako se mijenja svijet na bolje. To su: Mia Galić,  Iva Stričak i Jura Mucko.“

DF 5.OŠ predložio je za Veliko srce Varaždina, a DGV prihvatio, Doroteju Strelec u kategoriji odrasle osobe. Ona je naša bivša učenicu i forumašica. Prošle je godine u vrijeme trajanja proljetnog odmora učenika, tijekom travnja, svibnja i lipnja, radila sa zainteresiranim učenicima i DF-om Forum kazalište – kazalište potlačenih te prikazala uvježbane scene i uključila u raspravu sve učenike 6., 7. i 8.razreda naše škole u 7 održanih predstava na Satovima razrednika i Hrvatskog jezika.

Dorotea je i tijekom svojeg srednjoškolskog obrazovanja, studiranja, a i nakon diplome bila u stalnom kontaktu s našim forumom te je svojim idejama pomagala našem radu. Uz to, Dorotea se ističe u volontiranju i aktivizmu, u područjima dječjih i ljudskih prava te je uključena i u mnogobrojne međunarodne projekte i edukacije u tom polju svojeg djelovanja.

Čestitamo dobitnicima i pridružujemo se pozivu DGV-a da se svi, bez obzira na dob, nacionalnu, vjersku, rasnu i spolnu pripadnost, osvrnu oko sebe i potraže ljude kojima je pomoć prijeko potrebna. Smisao Međunarodnog dana međusobnog pomaganja je naučiti imati sluha za potrebe ljudi, jer onima koji nemaju ništa i sitnica puno znači. Postoji mnogo načina da ljudi pomognu jedni drugima: od volontiranja, doniranja novca koji se prikuplja putem različitih akcija i skupova ili preko udruga (kao što je npr. UNICEF, Crveni križ o dr.), sve do darivanja krvi.  

 
Vizija i misija V.osnovne škole

Misija Škole

Osnažiti svako dijete da se izdigne iznad svojih mogućnosti.

 

Vizija Škole

Osposobiti svakog učenika da uspješno konkurira u svijetu kao "globalni građanin" sa stavom.

 

Himna škole

Himnu V. osnovne škole možete poslušati na poveznici ispod

Peta je za pet

 

Facebook profil škole

 
Školski list Zlatna zrnca

***

Virtualne učionice

4b

5a                5b

 6a                6b 

7a                7b

8a                8b

Što pišu o nama ?
Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Pristup e-dnevniku
E-dnevnik za nastavnike

E-dnevnik za učenike i roditelje

Korisne poveznice

e-Škole

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – Wikipedija

Portal za škole - Vijesti iz CARNET-a - Meduza - nova usluga za  distribuciju višemedijskih sadržaja

Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 31. 10. 2012.

Ukupno: 232517
Ovaj mjesec: 3572
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
V. osnovna škola Varaždin / Frana Kurelca 11/1, HR-42000 Varaždin / os-peta-vz.skole.hr / ured@os-peta-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju