preskoči na sadržaj

V. osnovna škola Varaždin

 > Naslovnica
Vijesti

PISMO Dječjeg foruma gradonačelniku

Autor: Zoran Hercigonja, 12. 10. 2020.

Prvog dana Dječjeg tjedna održana je Svečana, radna i tematska sjednica Dječjega gradskog vijeća Varaždina  na kojoj je bilo i dvoje dječjih vijećnika iz naše škole, Mia Galić i Jura Mucko.

U Dječjem tjednu djeca se obraćaju odraslima i skreću pozornost na stanje dječjih prava u svojim sredinama, iznose mišljenja i prijedloge čelnim ljudima gradova i općina. Sjednici  je nazočio gradonačelnik Varaždina dr.- Ivan Čehok koji je saslušao obraćanja svih dječjih vijećnika. Prenosimo govor naših:

Prvog dana Dječjeg tjedna održana je Svečana, radna i tematska sjednica Dječjega gradskog vijeća Varaždina  na kojoj je bilo i dvoje dječjih vijećnika iz naše škole, Mia Galić i Jura Mucko.

U Dječjem tjednu djeca se obraćaju odraslima i skreću pozornost na stanje dječjih prava u svojim sredinama, iznose mišljenja i prijedloge čelnim ljudima gradova i općina. Sjednici  je nazočio gradonačelnik Varaždina dr.- Ivan Čehok koji je saslušao obraćanja svih dječjih vijećnika. Prenosimo govor naših:

„Pozdrav svima,

Gradonačelniku, predstavnicima Grada, vijećnicima, voditeljicama Foruma, predstavnicima DND-a i medija… Vijećnike molim da prenesu pozdrave forumašima.  Nije lako biti forumaš u vrijeme korone, a niti biti učenik u ovo vrijeme.

Danas tu nema drugih predstavnika iz naših škola iz jasnih razloga, a ti razlozi bitno utječu na živote svih nas. Na žalost, naše pravo na udruživanje je i dalje pravo, ali naši susreti su bitno drugačiji, možemo se nalaziti samo vani, kombinirana smo grupa ( forumaši su iz 6. i 7.razreda) pa smišljamo kojekakve načine kako ćemo raditi, raspravljati, analizirati, nastaviti tamo gdje smo stali.

Osim korone, trenutno smo u dvije smjene, izmjenjujemo se niži i viši razredi. Nemamo više kutak za čekanje-kutak za čitanje, knjižnica nam nije dostupna, sportska dvorana također nije za korištenje, ali razlozi su odlični. Naime, uz Drugu osnovnu školu i naša je škola je u velikoj rekonstrukciji. Zaista velikoj !  Novi prozori, radijatori, nova struja u cijeloj školi, kotlovnica, nova eko-fasada. Svemu tome se veselimo i zato smo strpljivi. Koliko god nam je sad teško. Želimo zahvaliti svima koji su donijeli odluku o tome i na bilo koji način doprinijeli da naša škola bude sigurnije i ljepše mjesto.  Jedva čekamo da možemo koristiti cijelu školu.

Povremeno se obratimo ravnatelju koji dio naših potreba može riješiti i rješava ih, ipak, neke stvari nam još trebamo ili, mogle bi biti bolje. Evo što bi nam još trebalo…

-             Sportska dvorana nam je ostala jednako mala. Veličine je košarkaškog igrališta, a dijele je po dva razredna odjela pa nam je premala, a sad u vrijeme korone je niti ne koristimo. Škola je nabavila nove rekvizite i sprave pa nam to ne treba.

-             Brže opremanje učionica pametnim pločama. Zasad ih imamo samo 3.

-             Opremanje školskih knjižnica većim brojem knjiga – 10-primjeraka nije dovoljno po naslovu, a osobito sada kada su izašli novi popisi lektira.

-             Naša škola ima uređen atrij s klupama i stolovima. Bilo bi super da imamo bar još jednu „vanjsku učionicu“, a još bi htjeli klupe uz sportske terene da možemo pratiti utakmice, ali i odložiti stvari. Služile bi i nevježbačima…

-             Mislimo da treba naći način kako pomoći djeci iz socijalno ugroženih obitelji  u nabavi računala i internetske veze u domovima. U nastavi na daljinu mnogi učenici nisu mogli raditi do dolaska roditelja s posla da bi radili na njihovim mobitelima. Tableti koje su mogli posuditi brzo su podijeljeni, pa nisu bili svi u istom položaju. I u koroni i bez nje, djeca iz socijalno ugroženih obitelji, na žalost, nemaju ni približne uvjete rada kod kuće, a dodatno su u neravnopravnijem položaju jer nemaju računalo, tablet ili pametni telefon, često niti Internet u domu. Ne znamo kako bi se to dalo riješiti jer je skupo ali svakako bi se trebalo razmisliti kako i kome pomoći: darovati, posuditi ili nešto drugo. To nam se čini jako velik problem.

-             Dobro bi nam došlo malo dječje igralište za naše boravkaše

-             Ističemo problem nemogućnosti polaska PB-a učenika 3. i 4. razreda. Većina učenika je sama kod kuće do dolaska roditelja, a u našoj školi i cijelo prijepodne. Djeca ne smiju biti sama doma, a određen broj učenika je kod kuće samo cijelo jutro i prijepodne…Neki učenici su putnici i nemaju kamo, a u boravak ne mogu… Treba naći način kako da se sve njih zbrine u školi.  To nam se čini najvećim problemom koji bi svakako i hitno trebalo riješiti.

Evo, to je sve od nas.  Hvala još jednom za sve učinjeno. Nadamo se brzom rješenju za naše boravkaše.  Sve ostalo možemo pričekati.“

 

Na sjednici je predstavljen projekt Plan dječjih igrališta u gradu Varaždinu. Plan se nalazi na stranicama Grada Varaždina i interaktivni je. Na njegovom nastajanju radili su članovi Dječjih foruma fotografirajući sva dječja igrališta u gradu i zapisujući bilješke o njihovom stanju. Na novonastalom planu može se prijaviti svako oštećenje i prijedlozi malih i velikih građana. https://varazdin.hr/interaktivna-mapa-djecjih-igralista-varazdinu-i-okolici/?fbclid=IwAR07okPedbUspu-VpUcIA5mI5hJ308MavVeTvfXzqVXozknWyzgKZTuzYDQ  Plan je napravljen s ciljem da se u najkraćem vremenu otklone nedostaci i igrališta budu sigurna mjesta za igru. Prenosimo zaključke DGV-a o stanju igrališta u Varaždinu:  ZAKLJUČAK DGV-a Varaždina donesen na Svečanoj, tematskoj i radnoj sjednici DGV od 5.X.2020.  o stanju dječjih igrališta u gradu Varaždinu te prijedlozi za opremanja i održavanja u njih budućem razdoblju.

Igrališta u gradu ima dovoljno.  Djeca ih najčešće koriste tijekom ljeta i vikendima. Nisu sva jednako opremljena niti su u istom stanju. Ipak, primijetili smo da su redovito obnavljana i dopunjavana, i da su uglavnom u vrlo dobrom stanju.

Predlažemo:

a)           Više ljuljački. – ljuljačke djeca najviše vole i na njih se čeka na red

b)           Na svakom igralištu postaviti najmanje 1 igralo za djecu s tjelesnim teškoćama

c)            Igrališta dopuniti gumenim podlogama uz klackalice, na dnu tobogana i drugih igrala. – na taj način izbjegle bi se blatne lokve, a ubrzalo sušenje i brže ponovno korištenje nakon kiše. Na taj način bi igralište postalo sigurnije, a ozljede djece blaže.

d)           Dopuniti igrališta umjetnom travom za najmlađe, one koji još pužu

e)           Za malu djecu i njihove mame dobro bi došao stolić s klupicama za prematanje

f)            Općenito bi bilo dobro postaviti manje stoliće s klupicama za druženja i druge društvene igre, čitanje i dr., osobito na igralištima između zgrada

g)           Postavljanje stupića za vodu ( kao na Bregecu – igralištu u Ulici Ruđera Boškovića ) koje je važno tijekom ljeta

h)           Postavljanje eko solarnih lampi koje bi osvjetljavale igrališta zimi (kada je brzo mrak )

i)             Postaviti kante/ veće koševe za smeće uz svako igralište……..

j)             U POS-ovom naselju (6.OŠ ) puno je malih skejtaša kojima nedostaje neka manja skejt rampa za početnike. Svoju želju opravdavaju time što su u Parku uglavnom mladi, pa teško dolaze na red ili nikako.

k)            Uz neka igrališta rastu biljke ( poput divljeg jorgovana) koji su izuzetno alergene. Sve je više djece alergičara pa molimo da kod uređivanja igrališta i prostora uz njih, Parkovi vode računa o vrsti biljaka koje sade i biraju biljke koje su manje alergene )    Neka igrališta su izvrsno ograđena od prometnica i parkirališta koja su u neposrednoj blizini. Bilo bi dobro i potrebno napraviti veću analizu jer su neka potencijalno opasna. ( npr. u Ulici Đure Sudete)

l)   Neka igrališta su izvrsno ograđena od prometnica i parkirališta koja

     su u neposrednoj blizini. Bilo bi dobro i potrebno napraviti veću   analizu jer su neka potencijalno opasna. ( npr. u Ulici Đure Sudete)

Pozivamo djecu i odrasle da ukazuju na polomljena igrala, prijavljuju na novom Interaktivnom planu dječjih igrališta na stranicama Grada Varaždina.

Do ove godine dječji vijećnici su birani iz redova Dječjih foruma koji djeluju u varaždinskim osnovnim školama. Ove godine nas očekuju izbori za novi, 17.saziv DGV-a, koji svoju konstituirajuću sjednicu uvijek ima uz Dan Konvencije UN-a o pravima djeteta, 20.studenoga. Stoga, pripremite se za dječju kampanju u školi !

 

Dubravka Novak

 

 
Vizija i misija V.osnovne škole

Misija Škole

Osnažiti svako dijete da se izdigne iznad svojih mogućnosti.

 

Vizija Škole

Osposobiti svakog učenika da uspješno konkurira u svijetu kao "globalni građanin" sa stavom.

 

Himna škole

Himnu V. osnovne škole možete poslušati na poveznici ispod

Peta je za pet

 

Facebook profil škole

 
Školski list Zlatna zrnca

***

Virtualne učionice

4b

5a                5b

 6a                6b 

7a                7b

8a                8b

Što pišu o nama ?
Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Pristup e-dnevniku
E-dnevnik za nastavnike

E-dnevnik za učenike i roditelje

Korisne poveznice

e-Škole

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – Wikipedija

Portal za škole - Vijesti iz CARNET-a - Meduza - nova usluga za  distribuciju višemedijskih sadržaja

Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 31. 10. 2012.

Ukupno: 232523
Ovaj mjesec: 3578
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
V. osnovna škola Varaždin / Frana Kurelca 11/1, HR-42000 Varaždin / os-peta-vz.skole.hr / ured@os-peta-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju